Vlajka pro Tibet

Tisková zpráva k 54. výročí tibetského povstání 

8.3. 2013 Praha

10. března 2013 si prostřednictvím mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet připomeneme 54. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. K akci Vlajka pro Tibet se 10. března 2013 po celé České republice připojí 465 obcí, měst, městských částí, magistrátů nebo krajů.

Vůbec poprvé se k akci připojí například města Broumov, Nové Město nad Metují, Rokytnice nad Jizerou, Troubky nebo Žlutice. Starosta Žlutic Mgr. Bc. Václav Slavík k rozhodnutí Rady města dodává:“Připojením se k akci chceme Tibet podpořit ve snaze o získání svobody a demokracie, chceme dát Tibetu najevo, že není na své úsilí sám.“ Akci letos po delší odmlce podpoří také Královéhradecký a Pardubický kraj. Naopak poprvé po několika letech akci v tomto roce nepodpoří města Beroun, Kašperské Hory, Polička, Přelouč a Valašské Klobouky. Ke kampani se připojí 59 českých škol. Vlajka zavlaje například na Univerzitě Karlově v Praze, Janáčkově akademii múzických umění v Brně nebo Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě.

V rámci výročí tibetského povstání pořádá Amnesty International 10. března 2013 od 17:00 hodin před čínským velvyslanectvím (Pelléova 18, Praha 6) happening s názvem Tibet nás pálí! Účastníci happeningu se poté společným průvodem vydají do Rock Café (Národní třída 20, Praha 1) kde od 19:00 hodin proběhne sedmý ročník benefičního koncertu Tibet žije! Záštitu nad koncertem převzalo Občanské sdružení Lungta.

Kampaň „Vlajka pro Tibet“ vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996. V loňském roce kampaň v ČR podpořilo vyvěšením tibetské vlajky 410 obcí, měst, městských částí nebo krajů. V sousedním Německu akci v loňském roce podpořilo 1200 úřadů, tibetské vlajky druhým rokem vlají také na Slovensku. Akci v České republice koordinuje Občanské sdružení Lungta.

V roce 1950 obsadila území Tibetu armáda Čínské lidové republiky. V roce 1959 uprchl dalajlama do Indie, po jeho odchodu ze země vypuklo v Tibetu povstání proti několik let trvajícím represím a čínské politice znevýhodňující Tibeťany v jejich vlastní zemi. Při povstání zemřelo přibližně 80 tisíc Tibeťanů. Za poslední tři roky si sebeupálení, jako nejkrajnější formu protestu proti politickému, kulturnímu a náboženskému útlaku ze strany Číny zvolilo 107 Tibeťanů. Jen v listopadu 2012 se podle dostupných informací upálilo 28 Tibeťanů.

V Tibetu jsou desítky let porušována základní lidská práva, včetně systematického potlačování svobody slova, politického a náboženského vyznání, národní a kulturní identity. Tibeťané se stali menšinou ve své vlastní zemi. Tibeťanům jsou odpírána práva na vzdělání, zdravotní péči, používání mateřského jazyka aj. Dochází k cenzuře sdělovacích prostředků a internetu. Lidé jsou zatýkáni, zadržováni a souzeni bez práva na obhájce a řádný soudní proces. Dochází k mučení politických vězňů a k diskriminaci jejich rodinných příslušníků.

Občanské sdružení Lungta je nevládní neziskové sdružení občanů se zájmem o Tibet a tibetskou kulturu. Cílem sdružení je získávat a zveřejňovat informace o situaci v Tibetu, porušování lidských práv, unikátní tibetské kultuře a tibetském způsobu života. Lungta podporuje projekty v rámci Veřejné sbírky Tibet, koordinuje kampaň Vlajka pro Tibet v ČR, spravuje webový portál Tibinfo, zabývá se publikační činností a podílí se na organizaci přednášek dalajlamy v Praze.