obec Kytín - Červen měsíc myslivosti a ochrany přírody a volné pobíhání psů v honitbě

Myslivecké sdružení Kytín
Červen měsíc myslivosti a ochrany přírody a volné pobíhání psů v honitbě

 

Nastupující obnova života v přírodě, rašení a kvetení rostlin, probíhající tok ptáků a kladení mláďat, to všechno jsou projevy, které naplňují duši myslivce pocitem uspokojení nad tím, že jeho práce pro přírodu není zbytečná, ale naopak záslužná činnost vedoucí k zachování všech nenahraditelných funkcí životního prostředí. Není jistě pro žádného neznámou, že porušení kterékoliv ze složek ekosystému může vést k jeho celkovému zhroucení a jestliže tedy člověk svojí civilizační činností mění tyto podmínky, zcela zákonitě je povinností opět člověka vykonat všechno proto, aby ekosystém na naší planetě byl i nadále životaschopný. A právě zde musí myslivec spatřovat hlavní smysl svojí činnosti.

S nástupem nového života v přírodě musí každý z nás myslivců zaměřit proto svoji činnost především na ochranu, pečovat o klid v přírodě, bojovat proti ztrátám na mladé zvěři, zlepšovat životní prostředí zvěře, jeho úkrytové a vyživovací schopnosti, neboť tímto významně zlepšíme životní prostředí i sami sobě. V letní době musíme myslet na dostatečné zabezpečení zvěře v době strádání, připravit si dostatek krmiva, a to nejen v dostatečném objemu, ale i v rozmanitém sortimentu a především v řádné kvalitě, abychom namísto pomoci zvěři nakonec jí neškodili.

Snažit se budovat promyšlenými systémy nápravy negativních jevů, je zapotřebí si však uvědomit, že i ty sebelepší plány, zákony a nařízení se mohou uplatnit jedině tehdy, budou-li dodržovány. Právě v období měsíce myslivosti se vraťme k povinnostem myslivce vůči přírodě, zanechme spekulací coby - kdyby, a přemýšlejme především o tom, co uděláme pro přírodu, tím i pro zvěř a sami pro sebe. Dlouhodobě utvářené a věkem vycizelované myslivecké tradice nám dávají dostatek námětů k tomu, aby naše myslivecká činnost byla bohatá a prospěšná.

Čas přelomu jara a léta je obdobím zrození nového života v přírodě. V červnu nastává čas rodičovské péče o nové potomstvo. Tento věčný koloběh probíhá na zeměkouli nepřetržitě od vzniku života na zemi. Člověk svou činností svět přetváří, podmaňuje si čím dál tím více přírodu, ale zároveň působí svou činností i negativně na své životní prostředí.


Myslivci, více než kdo jiný, si uvědomují vzájemné souvislosti a důsledky civilizačních faktorů v přírodě a proto všemi prostředky usměrňují svoji činnost na ochranu přírody a životního prostředí. Tak jako každým rokem tak i letos budou myslivci propagovat svou činnost. Ve všech propagačních akcích můžeme s klidným svědomím ukázat veřejnosti, že myslivost nebyla a není vždy jen lov zvěře. Ale je to především péče o zvěř a velká snaha o zachování přírodního prostředí zvěře.

 

 

 

 

 

 

V červnu většina spárkaté zvěře klade mláďata, objevují se druhé vrhy zajíců, bažanti a koroptve vodí kuřátka. Na této mladé zvěři dovedou udělat citelné škody jak toulaví psi a kočky, tak dravá zvěř ať srstnatá nebo pernatá. Proto každý myslivec musí dbát na to, aby v honitbě byl co největší klid a intenzivně se věnovat ochraně myslivosti. Největšími takovými predátory jsou černá zvěř, toulaví psi a kočky a ze škodlivé zvěře pak liška a kuna. Nejhorší jsou toulaví psi, kteří loví zvěř ve směčce. Proti nim nemá právě se narozená mláďata žádnou šanci na přežití. I když se jim podaří krátkou dobu unikat tak většinou dostanou silný zápal plic a nepřežijí. O zachování klidu pořádku v naší honitbě pečují všichni členové našeho mysliveckého sdružení spolu s dvoučlennou mysliveckou stráží a mysliveckým hospodářem. Odlovu škodlivé zvěře zvláště lišek se věnují všichni členové. V uplynulém mysliveckém roce 2010/2011 se v tomto směru nejvíce dařilo našemu členovi p. Jindřichovi Bárovi. Za to mu patří dík a veřejné poděkování.

Ještě jednou bych se rád vrátil na téma volně se pohybující toulaví psi a kočky. Nejen že působí značné škody na lovné zvěři, ale je značné nebezpečí nákazy prašivinou, která je přenosná i na člověka. Tato nákaza byla zjištěna v mnoha případech u ulovených lišek a kuny a v několika případech už i na odlovených kusech černé zvěře. Již v  minulosti jsme na toto upozorňovali a nebyli jsme

 

vyslyšeni. Naopak bylo nám anonymem vyhrožováno, že na nás bude podáno trestní oznámení z důvodu šíření poplašné zprávy.

Tímto příspěvkem se obracíme na všechny občany a zvláště pak pejskaře, aby nenechávali volně pobíhat po honebních pozemcích své mazlíčky a při pohybu v honitbě je měli na vodítku. Myslivecká stráž a myslivecký hospodář mají za povinnost toto kontrolovat a na toto upozorňovat.

Předseda

Mysliveckého sdružení

Kytín pod Brdy

Jaroslav Brabenec

 

 

(31.08.2011)